Drupal 7 váltás

2021.08.31. | Hydra Hydra

Miért érdemes a Drupal7 rendszernél elgondolkodni a váltásról?

Ha van olyan webhelye, amely Drupal 7-en fut, akkor itt az ideje, hogy elkezdje a frissítés tervezését. Ne feledje, hogy a Drupal 8-ról a Drupal 9-re való átállás nem lesz olyan jelentős erőfeszítés, mint a 7-ről 8-ra való átállás volt. Valójában a Drupal 9 első kiadása megegyezik majd a Drupal 8 utolsó kiadásával, kivéve, hogy az elavult kódot eltávolítják, és a függőségeket frissítik az újabb verziókra.

  1. Megszűnik (2022.11.28) a Drupal közösség hivatalos Drupal 7 támogatása, beleértve a frissítések, biztonsági javítások és fejlesztések támogatását. Megszűnik minden nemű hibajavítás.
  2. Nem lesznek többé core commits a Drupal 7-hez.
  3. A Drupal Security Team nem fog többé támogatást vagy biztonsági tanácsokat nyújtani a Drupal 7 magjához, illetve a hozzáadott modulokhoz, témákhoz vagy más projektekhez. A Drupal 7 sebezhetőségekről szóló jelentések nyilvánossá válhatnak, ami 0 napos exploitokat hozhat létre.
  4. A Drupal 7 sebezhetőségeiről szóló jelentések nyilvánossá válhatnak, 0 napos kihasználtságot hozva létre. Vagyis ha valaki talál sebezhetőséget, publikálhatják és akkor azonnal feltörhető a honlap. Erre korábban 2018-ban már volt példa (Drupalgeddon), amikor nagy mennyiségben könnyedén törtek fel világszerte Drupal 7 weboldalakat.
  5. Minden Drupal 7 kiadás minden projektoldalon nem támogatottként lesz megjelölve. A karbantartók megváltoztathatják ezt a jelzést, ha úgy kívánják.
  6. A Drupal 7 oldalakon a frissítési státusz modullal a Drupal Core nem támogatottként fog megjelenni. A legjobb gyakorlat az, hogy ne használjunk nem támogatott szoftvert, nem lenne tanácsos továbbra is új Drupal 7 oldalakat építeni.
  7. Harmadik fél általi támogatottságok megszűnnek. Pl.: CKeditor, TinyMCE támogatottság megszűnése. Azért ezt a két példát soroltuk fel, mert ezek okozzák az egyik legnagyobb sebezhetőséget. Sok esetben ezeken keresztül törték fel a Drupal honlapokat.

A teljes cikk (angol nyelven) itt olvasható.

Itt az ideje, hogy elkezdje megtervezni a Drupal 8-ra való áttérést. Ha kérdése, észrevétele van, kérem vegye fel Velünk a kapcsolatot.